Het is zaterdagmiddag, je staat weer langs het veld om je voetbalteam te coachen! Plotseling zie je dat één van je spelers wordt getackeld.. hij valt met een harde klap met zijn hoofd op de grond… Wat moet je doen? Ga je erop af? Oppakken en troosten? Hulpdiensten bellen?

Jaarlijks raken meer dan 400.000 kinderen geblesseerd tijdens het sporten. Een verdraaide knie, een gebroken pols, een bult op het hoofd, het kan zo gebeuren. 34.400 Kinderen kwamen in 2016 zelfs op de eerste hulp van het ziekenhuis terecht. Maar vaak loopt het zo’n vaart niet. Hoe ga je nu het beste om met een kind als het geblesseerd is geraakt? Hieronder wat korte tips!

Rode Kruis EHBO Sport
(Rode Kruis, 2017)

 

Huilen? Dat is goed!

Als je kind meteen hard huilt, is dat over het algemeen een goed teken. Blijft je kind direct na een val of klap stil liggen en huilt het niet, dan kan het een hersenschudding hebben. Vaak weet je kind dan niet meer wat er gebeurd is, heeft het hoofdpijn, is misselijk of moet braken. Advies? Bel 112. Doe dit ook als je kind wat langer ‘out’ is geweest, verward of suf reageert of zich duidelijk anders gedraagt.

 

Kan het kind zijn ledematen bewegen?

Als je kind pijn heeft en een ledemaat niet meer kan bewegen, is het misschien gebroken. Soms staat het ook in een vreemde stand. Advies? Geef het lichaamsdeel steun zoals je het aantreft (dus niet in een andere positie leggen). Ga er dan mee naar de eerste hulp in het ziekenhuis of bel 112 als vervoer niet mogelijk is. Bij een open botbreuk is het belangrijk dat je het eerst steriel of zo schoon mogelijk afdekt en daarna naar het ziekenhuis gaat of 112 belt.

 

Bloed!

Bloedt je kind uit zijn neus? Laat het dan het hoofd licht voorovergebogen houden en knijp de neus dicht. Bekijk ook deze tips voor een bloedneus. Soms duidt bloed uit neus, mond of oren op iets ernstigers, namelijk een schedelbasisfractuur. Laat je kind in dat geval niet zijn neus snuiten en bel 112. Degene die je aan de lijn krijgt, vertelt je wat je moet doen. Heeft je kind een wond waar veel bloed uitkomt? Hou dan het bloedende lichaamsdeel hoog voor zover dat kan en hou druk op de wond. Zo stelp je het bloeden. Stopt het bloeden niet? Bel dan 112. 

 

Niets aan de hand?

Lijkt je kind na zijn val weer in orde en besluit je niet naar de huisarts of eerste hulp te gaan? Hou het dan de eerste uren toch goed in de gaten. Als je kind alsnog suf, duizelig of misselijk wordt, bel dan de huisarts.

 

(Bron: Rode Kruis, 2017)

 

Handig, deze tips? Er staan er nog veel meer voor je klaar in de Rode Kruis EHBO-app.

Liever je kennis hierover uitbreiden in de vorm van een cursus? Dat kan ook!

 

Wil je een cursus organiseren op de sportclub voor alle trainers, coaches en/of ouders?! Dat kan ook! Want wij komen graag naar je toe. Kijk voor de voorwaarden op EHBO on Tour